Khamis, 13 Mei 2010

INSAN itu seorang PEREMPUAN...

Ketika selongkar fail lama tadi.....tetiba terjumpa karya ini
..pernah disiarkan sempena Hari Wanita..



Perempuan
Bagaikan angin, lembutnya melenakan
Adakalanya melalaikan…

Atau bagai ribut
Datangnya mengusarkan
Adakalanya mengharukan…

Perempuan
Saban malam setia menjadi bantal
Bagi penyandar berkas-berkas lelah
Tega menjadi pendengar
Berkongsi keluh kesah dan simpati
Belayar di lautan kasih
Bersama nakhoda bernama suami

Perempuan
Mendukung seribu impian dan harapan
Mencanaikan kenyakinan
Menebaran jala keazaman
Menyajikan kasih menghidangkan sayang
Menjadi pelahir zuriat semangat perwira
Yang bakal memakmurkan bumi
Namun tangis lelahnya tak siapa mendengar

Perempuan
Adakalanya ia menjadi serikandi nusa
Melebarkan ilmu pewaris bangsa
Menabur baja pembangunan Negara
Menyemai nama Negara di mata dunia
Walau lembut semangatnya waja

Namun
Kami juga bagai anak
Ingin dibelai minta dimanja….

9 Februari 2002






22 ulasan:

ONE ZABA berkata...

beli lah majalah perempuan...

cemomoi berkata...

tangan yang menghayun buaian mampu mengoncang dunia

tapi jangan sampai menggegar arasy

Abu Aiman berkata...

Kata orang, 'behind every successsful man there is a woman'.
Siapa yang di depan...

ikan emas berkata...

1z,

selamat hari guru!!!


...sy tak berapa suker baca majalah perempuan ..byk isu fasal isteri kena tinggal suami,kena dera.. ibu jaga 10 anak...susah sana susah sini...maslah itu maslah ni...eh macam-macam hal perempuan !


namun puisi ni memang kelaur kat majalah fasal perempuan

ikan emas berkata...

cemomoi..


ada lagi ke baby naik buai aaatau ada lagi ibu yg menghayun buaian ???

ikan emas berkata...

Abuaiman,


iyer tak iyer jugak ...perempuan dijadikan dari rusuk lelaki..kenalah duduk kat sisi aje..
sape kat depan ???


....hahahaha siapakah orang ketiga itu ??...tu sebab byk yg berjaya jadi lupa diri sebab terikut laluan salah org yg kat depan,..

kalau depan tu malaikat hebatlah jadinya !!

ok ker jawapan ini??

tunbegia berkata...

wah gedik nak kena belai nih, he he he

salamm n thanx singgah blog haku yang xde apa2 tuh, ;-)

ikan emas berkata...

tun,


iyer laa...
mesti nak juga dibelai, dimanjaaa...

awwwww!!!!

Abd Razak berkata...

Salam..

Perempuan..

kerana kau seorang perempuan, kau dari kaum hawa…

kau terlalu indah… kau adalah ciptaan yang melengkapkan dunia kaum adam…

kau selayaknya dipandang mulia, bukan dicaci hina…

kau pelengkap dunia…

ikan emas berkata...

Raz,



ada adam ada hawa
ada romeo ada juliet
ada laila ada majnun


ada lelaki ada perempuan...
ada suami ada isteri..

penjejak maya berkata...

salam,

perempuan itu menjadi pelengkap hidup..

sahromnasrudin berkata...

baca majalah minggun wanita..byk resepi masakan..boleh awk cuba ? huhuhuhu

ikan emas berkata...

penjejak maya,

nasib ada perempuan kan??

kalau tak takder ler manusia kat dunia ni..

zue berkata...

salam ikan emas,
klu x ada org p'puan susah juga org lelaki....lebih2 lagi org p'puan sama2 memikul tanggungjawab.

ikan emas berkata...

zue,

t.kasih dtg bertandang


sekarang perempuan lagi hebat.

dari segi pendidikan
dan komited kerja

...bagaimana bos perempuan ??

ikan emas berkata...

shahrom,

jgn awk tak tau...IE pun hebat masak tau..
cuma tak malas aje.

...resepi kat majalah kekadang tak boleh caya..
skrg pun google aje, macam-macam resepi ada..

....suruh irg rumah awk laa
hehehe

Pn Kartini berkata...

Salam my dear..:)

alangkah nilai seorang perempuan tiada tandingannya andai diri diselimuti dgn iman & taqwa...

ikan emas berkata...

Pn Tini,

betoi ...
walau byk cubaan dan ujian yg perlu dihadapi oleh seorang perempuan..

nohas berkata...

Mengenang perempuan bergelar ibu..sungguh besar pengorbanannya..huhu..

relevan berkata...

Aku suka perempuan yang lemah lembut gemalai..hehe!

ikan emas berkata...

nohas,



kasih ibu bawa ke syurga !!!

ikan emas berkata...

mr relevan.

aww aww awwwwwww!!!!

tak kuasa akak !