Jumaat, 7 Mei 2010

BaGaiMana Nak MemBuat KePuTusan ??/

Anda seorang boss??
Tak kira boss kecil, bos besar ke , boss tinggi atau rendah,
bos di pejabat, bos di kampung, boss di kelab , boss di kelas ataupun boss dalam team futsal ??


atau boss di rumah ??

Bagaimana agaknya bila nak menegur anak buah atau orang bawahan sekiranya ada kerja atau tindakan mereka yang tidak menepati kehendak boss..Bagaimana nak membuat sesuatu keputusan ini???....

mesti akan berfikir “ tegur idak, tegur idak,….???


.tak tegur salah, nak tegur tak berani…takut kecil hati..


Tak yakin, tak tau apa nak cakap ?


Nak marah terus ke ?...sorang-sorang ?


Atau lanyak aja dia depan kekawan nya


Tanya pendapat orang lain dulu..apa nak buat dengan kes ni…( kekadang orang lain tak boleh nak percaya jugak !


Ingat !!...jangan hebohkan satu kampung pulak !!


Atau nak cakap lembut-lembut…sorang-sorang (ajak masuk bilik….direct tegur apa yang tak kena tuuu


Ehh tak…buat cerita lain dulu…puji-pujian ,lambung-lambung kebaikan dia dulu…kemudian baru tegur apa yang patut.


Atau dalam kumpulan ramai…santai-santai..masa tuu la kita masuk ayat !!


Atau bagitau cara sindiran tapi pedih punya !


Buat ayat bunga-bunga…


Ahhh….pedulikan lah !!!...lantaklah dia punya fasal …


…..buat pening kepala aku aje nak fikir fasal budak ni!!!!!



Buatlah doa atau sembahyang istikharah sekiranya sukar mendapat idea atau ilham macam mana nak mendapatkan sesuatu keputusan yang tepat ,logik dan relevan.


Terdapat beberapa gaya kepimpinan yang boleh diamalkan iaitu:





.....anda di mana ???








14 ulasan:

Diarihatiku1976 berkata...

BAGUS N3 NI.. TAPI KALO DAPAT JELASKAN KETIGA-TIGA GAYA KEPIMPINAN LAGI BAGUS...

ikan emas berkata...

dairihati,

tq...
next n3 sy huraikan...
kali ni panjang pulak nanti...



p/s: moga berjaya !!

sI tEDI berkata...

IE,
bos aku suka tegur secara terbuka dan sampai menyampai.

contoh :
dia nak tegur pekerja A,
da suruh pekerja B yg cakapkan. pekerja B bincang pula dengan pekerj C dab D.
lepas tu minta oendapat pekerja e, f ,g h dan seterusnya.

sudahnya.. satu opis satu kes apa yg ingin di tegur dan org yg ingin di tegur tu terasa malu yg amat

Abd Razak berkata...

Salam...

Kamek kalau nak tegur tak buat depan orang, panggil sorang2 dlm bilik dan cakap dgn lemah lembut..

ok kot..:)

ikan emas berkata...

sitedi,


kenapa jadi begitu?
tu bukan musyawarah namanya tetapi cerita berantai...

akhirnya tiada keputusan..

...Dia tiada kenyakinan
mungkin kreatif berfikir dia songsang

...Smoga Allah memudahkan segala tugasan anda

ikan emas berkata...

Us Raz,

Salam ...

bahagia rasanya jika begitu ...
sejuk hati walaupun kita tau dah buat silap !!

p/s: pernah jumpa bos yg baran tak boleh kawal emosi

ONE ZABA berkata...

nanti aku pergi tanya anak buah dulu....

al-lavendari berkata...

saya jenis Pemimpin Lepas-Bebas kalau staf tu saya rasa berakal. Kalau dia kurang akal, saya jadi Autokratik. Saya akan jadi pemimpin Demokratik dalam badan sukarela macam RT ke dsb.

relevan berkata...

Selalu saya yang tegur bos..hehe!

penjejak maya berkata...

salam ziarah ke sini..

ikan emas berkata...

Cikgu 1Z,



...kalau OZ yg tanya sendiri tentu depa dok puji melambung sampai tembus langit !!!


...u ni mesti boss baik punya!...sebab ada ciri-ciri humor n merapu tuuu..

ikan emas berkata...

En, Hamzah,

ingatkan waktu rehat tuan tak nak jenguk kat sini...memang sy tunggu-tunggu tuan punya komen..

...sah!!! tuan memang boss yg HEBAT !!

...pernah bagi ceramah fsl leadership ke??

ikan emas berkata...

relevan,


sesekali bos pun kena tegur juga..
tapi kenalah caranya..


...atau en topik ni kaki bodek bos ??

ikan emas berkata...

penjejak maya,

salam kenal,
agar terjalin ikatan ukhuwwah Islamiah !!

terima ksih sudi singgah,
mai laa jenguk-jenguk selalu!