Selasa, 29 Jun 2010

bABy HaTch...apa salah saya ?? ...(2)



Terselamat daripada dibuang: Wajah bayi pertama yang dihantar ke Pusat Jagaan Bayi Tidak Diingini (Baby Hatch), di Petaling Jaya. Bayi berusia lima hari seberat 2.7 kilogram itu diserahkan Sabtu lalu oleh ibu bapanya berumur awal 20-an yang masih belum berkahwin dan merahsiakan kandungan itu daripada pengetahuan keluarga serta rakan masing-masing. Baby Hatch diwujudkan bagi mengelakkan bayi terutama dilahirkan luar nikah dibuang di merata tempat. (berita lanjut di BH Online - Nasional)

*******
IE tak sanggup nak tulis atau komen..comel bebenor baby ni. Kepada ibubapanya ...mungkin 5 - 10 atau 20 tahun lagi pasti akan cuba mencari semula anak mereka ini..
Sesape yang tak mau baby comel macam ni ...Mai hantar bagi IE jaga

p/s: catatan ke 2..tajuk yang sama !!













24 ulasan:

ONE ZABA berkata...

hantar kat umah aku pun tak pa...

Tanpa Nama berkata...

yap !!

Yunus Badawi berkata...

org kata anak tak sah taraf ni selalunya comel2. Dah besar ensem dan cantik. Ya ke?

Tirana berkata...

Tengok rupa bayi yang comel ni..rasanya tak tergamak nak buang. Wonder apa yang ada dalam hati dan fikiran orang-orang yang buang bayi.. Tak kesian? tak sayang?

Abu Aiman berkata...

Orang yang nak anak susah payah berubat sana sini nak bagi beranak...

kepada makbapak yang 'menghantar' unwanted child mereka tu, perlu diberi pengisian jugak, jgn bila dah serah anak lepas tu senang2 sambung buat 'kerja' tu balik.

al-lavendari berkata...

saya sebenarnya teragak-agak nak komen kerana ada pro dan kontranya usaha ini. nak kata kontranya, ada pula pronya. nak kata pronya, banyak pulak kontranya. tak tahulah samada ia elok atau tidak untuk jangka masa panjang.

sahromnasrudin berkata...

sy cume nak komen cantiknya uma baru awak nie..biler nak jemput minum teh?? huhuhuhuh

cemomoi berkata...

hemmm dah kawin baru tau mend yang dorang baut tu elok ke tak elok

ikan emas berkata...

Tuan/puan,

sebelum jawap ini ada satu berita terkini ( tak laa..sb dah beberapa jam berlaku)

...Di Seremban .Jam 4.20 ptg tadi.Bayi lelaki berat 2 kg .Masih hidup. Dijumpai oleh pekerja pembersihan.Dah hantar ke HTJ.

....aduhaiiii kes ni tak jauh dari rumah IE.Namun tak dapek nk jenguk sb kat luar kawasan pulak !

Sedih ni ...

ikan emas berkata...

iZ,

BETOI..
Mcm kes yg jadi ptg td..banyak tuan rumah kat area ni yang sanggup nak ambil...KENAPA LAH DICAMPAK-CAMPAK MACAM NAK BUANG SAMPAH AJE

ikan emas berkata...

yb,

mungkin....

IE ada juga tengok budak gini..

sian hidup dia..dalam hati siapa yang tahu kan >

ikan emas berkata...

Tirana,

tu sebab IE tulis 5-10-20 tahun akan datang. mereka pasti akan dihantui oleh perbuatan mereka ini

ikan emas berkata...

abuaiman,

benar,
ada 2 org kawan baik IE sendiri pun sebok usaha nak dapatkan anak ..sian dia.

..komen yg ke2 tuu..
ada juga mak bapak yg galakkan pula.
harap-harap mereka insaf !

ikan emas berkata...

al-lavendari,

sy sependapat dgn tuan..
tu sebab tak nak komen banyak-banyak kat sini. ..

( ..tapi tetap kena komen dan tulis kat tompek lain! )

p/s: kalau tuan baca berita baby yang dijumpai tadi tu pasti tuan dapat jawapan tempat tinggal IE ni..hehehe

ikan emas berkata...

shahrom,

cantik ke apa?
ni kes salin kulit terdesak punya kes !
uma ni nak kena renovation. Ni hanya transit sebab kes terbabas kemarin. Tapi sekarang bajet tak cukup lah !!

...oh ya
rumah awak pun cantik juga !

ikan emas berkata...

cemomoi,

tapi takut juga tengok trend sekarang.Kahwin muda..cerai pun muda.

Abd Razak berkata...

Salam...

Sukar utk memberi komen kerana ada kebaikan dan keburukannya..harap kebaikan itu lebih daripada keburukan

ikan emas berkata...

Us Razak,

harap-harap janganlah ada yg menggunakan tempat ni sebagai pemudah aktiviti mereka pulak kan

penjejak maya berkata...

salam,

ada pro kontra baby hatch tu tapi kalau baby tu dibuang merata mungkin juga akan mengancam nyawanya..

tapi yg ptg lebih baik mencegah drp merawati sbb bila tak terawat penyakit tetap berulang juga..

ahmad humairi berkata...

salam,

benar! come! iras-iras avatar ikan emas laaaa.....lawa!!!!!

ikan emas berkata...

Penjejakmaya,

makin dibuat kempen prohatin la bagaii..
jhari-hari makin banyak pulak kes ni..

ai ni kempen benteras ke atau kempen nak bagi pebanyak kes ???

ai kak jat ...tolongggggg!!!

ikan emas berkata...

en.mat humairi,

salam,

t.kasih jejak kali pertama di sini.
mai la dtg jenguk-jenguk Ikan Emas lagi..

sahromnasrudin berkata...

ohh..awak duk area rasah erk????

al-lavendari berkata...

dah agak dah .. awak tinggal kek somban !