Khamis, 12 Ogos 2010

Ada Ekor...Matanya mana ??...legaaa sehingga 28 Feb 2011


8 HARI YANG LALU;
+ Hello..aii yaa..amoi, lu punya road keleta esok suda mahu mati loo
- hah ???? iaya ka ?..apa pasai lu tarak kasi tau awai ?..okay macam biasa ya !


+ Tolak IE hilang sana sini..( tak sempat nak hulur duit daa…) cuti Sabtu Ahad..

4 hari lalu,
+ Ai yaa…lu punya tatak bole reniew baa..blacklist ..ada saman lu..itu sabak bernam punya
- Berapa ?..satu je ?..okay lu settle dulu ya..


3 hari lalu,
- Eh apek..lu tatak payah settle gua punya saman ..nanti gua boleh settle ..lu bereskan saja gua punya road tax ..gerenti boleh punya ..
+ Eh mana boleh loo..
- Ish ..tak caya cakap orang la apek ni !.gua tau laa..ada info ....lu buat aje ..


Semalam
Pagi : IE ..boleh suruh org u dtg JPJ ..cop cancel saman tuu
Petang : IE ..eh ..u kena datang sendiri ,bawa ic tak boleh wakil-wakil
??????...


Hari ini
8.30 pagi ;IE cepat ..kena pegi Seremban 2 ..tak boleh kat JPJ..line dah ok
10.00 pagi ; IE cepat ! ..datang JPJ ..sebelum arahan tukar lagi !!!!.


Sekarang
Blacklist dah settle…saman tu tunggu hingga 28 Februari thn depan
( mana tau kot ada pindaan lagi !!!!)
Hari ni hari ke 8 IE memandu tanpa cukai jalan ?....


Nota.
i) Ini i laa..yang dikatakan “ Rakyat Didahulukan” ..kerajaan mendengar suara rakyat !
ii) Akta Pengangkutan Jalan 1987 jelas menggariskan bahawa sesiapa yang memiliki notis kesalahan trafik yang belum dilunaskan, cukai jalan mereka tidak boleh diperbaharui sehingga bayaran dibuat,



















21 ulasan:

sahromnasrudin berkata...

salam..wa ada lg RM 60.00 lum bayar..sib bek lesen leh renew huhuhuhuh...wa tak kisah..wa bayar je..wa nk sedekah kat kerajaan...dulu wa belajar, kerajaan tanggung..apa salah wa sedekah balik kan huhuhuh....

al-lavendari berkata...

senang jer nak ambil hati .. mula-mula "blacklist" .. bila rakyat bising2. angkat/tangguh/batalkan. rakyat suka hati.

saya yang makan hati .. semua saman ekor telah di setelkan. tanpa diskaun. campur anak, bini sendiri punya kereta dekat RM3K.

ikan emas berkata...

Rom,

terima ksih kat kerajaan
Banyak income kjaan dapat...mana tau kota dapat kita naik gaji..bonus tiap tahun !

Abu Aiman berkata...

seb baik saya boleh tak bawa laju. Ada orang kalau bawak below 120 depa rasa lemas, rimas, sesak napas, tak puas.
Sabtu ni roadtax keta saya pun mampus. RM lagi.

ikan emas berkata...

En AL,

Tahniah dan terima kasih kat tuan yang berintergriti..kalau la semua rakyat dan epngguna jalanraya di negara ni macam tuan tentu gaji polis dan JPJ naik berlipat ganda .

tapi rakyat ni bukan bahan eksperimen..ikut suka hati aja..
konfius!lagi konfius yang tukang buat kerja tuu.


..ada kawan kena saman di gua musang...keretanya di KK .???.

ikan emas berkata...

ABuaiman,

tu laa..IE kena kat kaw 90 ...lebih 20km jer .


mai kita duduk kat Brunei!

luahfikiran berkata...

Salam IE,
Setuju, walaupun keputusan yang diambil untuk tempuh tertentu. Ia sedikit sebanyak meringankan beban tanggungan kewangan pengguna.

Untuk tindakan jangka panjang, LF cadangkan penerima saman ekor (yang tidak membayar denda) dihadapkan ke mahkmah. Jika gagal hadir atau enggan mematuhi keputusan mahkamah, maka nama pengguna berkenaan hendaklah disenaraihitamkan.

Pok Li berkata...

baru dari pejabat pos. tak boleh renew kena buat di jpj jugak. camno tu.

ONE ZABA berkata...

nak selamat lagi ...renew le sampai 10 tahun terus

Bingai @ Bangang berkata...

Cara paling selamat mengelakkan saman!

PATUHI UNDANG-UNDANG JALANRAYA!
Senang cerita.

HIK HIK HIK!

YB = Yang Bingai @ Bangang
Telco & Post - Usahawan Melayu terhimpit di Tendang Terajang

ISAC berkata...

Ja at a...pandu kelete tanpa roadtax ...

Nanti kalau ko jadi saksi pada PR, sure kena buang kes...

Pasal ko melakukan kesalahan memandu tanpa roadtax...

Nakal a???

Temuk berkata...

Salam IE
Ada seorang rakan saya dulu bawa kereta2 jenis bagus. Memang dia sediakan duit saman sebab dia suka pandu laju! Kata dia, tak apa bayar saman asal kereta pecut & hati puas. Memang pelik. Banyak saman dia bayar dulu2 tu. Lagi puas hati, katanya, bila dapat pecut tapi tak ada samannya. Macam2 jenis manusia! Selamat menjalani ibadah puasa.

Abd Razak berkata...

Salam....

Pegang prinsip jangan langgar peraturan jalanraya itulah jalan selamat agar tidak dikenakan saman ekor...

ikan emas berkata...

Dr LF,

Akta dah termaktub..masih ada yg tak faham atau buat-buat tak faham..

ikan emas berkata...

PokLi,

mungkin kat Post ofc tu offline atau JPJ lupa nak bagi arahan /prosedur baru kat Post..knp tak p JPJ terus ??..kan dokek jo

ikan emas berkata...

Cikgu1,

tu bukan nak bagi selamat kot terusssss selamat tinggal !!

ikan emas berkata...

Mr Bingai,

betoi betoi betoi..

masalahnya stereng kat tangan kita ni n kaki kat pedal minyak tuu...gatai aje

ikan emas berkata...

Isac,

kiter bukan nak langgar peraturan..
cuma kebetulan tgh sebok tahap gaban !

n

sebonar e kiter dah tau info ni heeee !!!

keh keh keh

tak ja at ..
cuma na ka
n
baik ati je

ikan emas berkata...

temuk,

maknanya selera besar kocek pun kena besar !

ikan emas berkata...

Us Razak,

saman ekor ni ;

masa nak renew rtax baru tau ada saman

ada kes bkn kereta kiter punya..

macam-macam hal lagi laa..

mgkin kjaan kena cari kaedah yang lebih baik, adil dan sistematik dan berkesan

imanshah berkata...

saya ada 4 saman berjumlah RM 750