Al-Lavendari ada menggunakan apam dalam puecxrtnya.Dan Ikan emas komen balas dengan apam Johol. Nah inilah dia Kuih Apam Johol tuu..
Asas resepinya daripada tepung gandum,yang balut tu guna daun rambai.Cara buat IE tak tau..tukang buat tak bagi resepinya ...Rahsia katanya..!!!
N.Sembilan ada Dasar Think Tourism dengan tagline Keunikan Budaya Destinasi Popular.Maka dinamakanlah beberapa ikon dan identiti yang boleh dijadikan 'harta intelek' Negeri adat perpatih ni. Selain daripada bumbung lentik ,tarinya pula tumbuk kalang dan randai, makanan gulai lemak cili api ,kuih apam Johol ni pula sodap dimakan bersama minuman Air Jando Pulang.
3 assignment siang tadi, namun tak jumpo lak menu-menu tersebut. Yang ado ni..
( lauk pauh atau kuih muih yang di dalam dulang, tutup dengan tudung saji dan dibungkus dengan kain batik,
lepas tu bawa ler ke mana tujuannya...)
Dan jumpa jugak adat budaya yang ini...
,...adat ni ada lagi kat kampung tu.Kali Petama tengok, seronok pulak...meriah !!
Nak tahu selanjutnya tunggulah bila disiarkan....
p/s: Lama tak dengar berita PoKLi orang Rantau, tentu boleh bantu info ni kan!!
27 ulasan:
macam sedap jer apam johol tu.. saya xpernah jumpa dan xpernah makan pun. Kat sini takdelah kuih tu..
Nama mengancam betul....Kalau Janda Muda yang jual sure laku....
Salam IM, mohon linkkan blog saya;
http://bumiyang.blogspot.com
Tu dia gebu betoi, daun pisang tak bleh ka??
Finaz,
org Johol pun belum tentu tau buat. Memang sedap !
...macam ne nak ajak u rasa yer?
Isac,
ehh..
kalau nak tau podehnya lado
ditumbuk2 digiling-giling
kalau nak tau banyaknya jando
kek pilah pokan senaling
( tapi rasanya jando dah terlebih muda kot...)
iman,
IE ni tau makan aje..buat pun tak tau..Rasanya boleh kot,tapi dia org kata wangi daun rambai tu yang menyodapkan kuih tu.
Nanti kita 'google'nak tau macam mana nak buatnya
Dulu maso kek Pilah selalu makan kek kepalo hidang. Makan kepala kambing. Orang kahwin tu dipanggil berarak. Selalunya buat malam hari. Ada pacak lilin lagi di sekeliling tandu tu. Itu cerita dolu-dolu. Sekarang dah jarang sangat buat.
Air Jando pulang...air apa tu pulak?? Tak pernah dengar..
apam johol? oohh, patutlah maksu tak tahu. maksu dok kat rembau.
pengantin bertandu, tahun 70an, awal 80an masih ada di kg maksu... lama-kelamaan tak ada dah. pengantin sila jalan kaki sendiri, hehehehe (tukang angkat tu dah sakit pinggang kot)
PokLi,
salam kembali..di mana membawa diri sekarang ?..hahaha
....NS memang banyak keunikan.
Nohas,
haa, org nogori pun banyak yang tak tau atau tak pernah dongar ....
hehehe...sedap sangat...terutama musim-musim panas ni.
IE seratus peratus yakin Nogas dah pernah minum air ni...keh keh keh.
...ada cerita disebalik nama air tuu.Air kelapa campur sirap daaa
Maksu,
agak sukar nak jumpa kuih ni..
...tu yang IE suka sangat masa tengok pengantin tu dihayun dek tukang pikul tuu..kalaulah berdebap ,macamne??
suka apam ...
patutlah saya asyik tersedak .. ada orang sebut nama saya. tempat jual apam tu dah tahu .. tapi hajat nak ke sana belum kesampaian lagi.
boli apam dapek jando...ha... lagi untuong!!!
kalau dapek anak mak jando...lagi la untuongnyo. sayang semuonyo udah terlambek !!!
Insanbiasa..
awak memang insan
sebab suka apam !
Abg Lavendari..
Selain daripada apam..
kat Restoran tu ada byk menu nogori..
Cikgu1,
ai ?
kan ada pepatah kata
kalau nak memikat anak kenalah oikat ibubapanya dulu..
haa..nampaknya sekarang ni bahaya kalau guna petua tu ..
Ckigu ada berani,cubalah ?
erk buat 1st time serta pertama kalinya CP melihat apam itu..
tentu sedap kalau dapat masuk ke perut CP, ngeh ngeh ngeh
emmmm kalau bagi kat nenek saya pasti dia suka...
CP,
ngeh ngeh ngeh...megah den ..
tu 1st time tengok..belum 1st timen rasa..baru tau penangan orang Johol !! ngeh ngeh ngeh
Alimaz,
apa lak nak bagi kat nenek ..awak aje la rasa, baik punyer cucu la awak ni.
kalau apam johol ni kak roah kek pdg jual tu buek memeng mavelous...
kalau apam johol ni kak roah kek pdg jual tu buek memeng mavelous...
Masa eden kocek dulu, eden selalu makan kuih apam johol ini yang omak eden buek.....Rahim Dahlan , Kg. Renggoh.
Catat Ulasan