Rabu, 30 Disember 2009

GURINDAM 12 Bulan di 2009

Semakin suram dua ribu sembilan
Banyak peristiwa jadikan teladan
2010 suatu pengharapan
Auranya penuh sinar kehebatan

Pembuka tahun di Kuala Terengganu
BN kalah penuh malu
Nilai calun pengundi tak mau
BPR pun dah bernama baru
Benteras rasuah di hilir di hulu
Gula hilang disorok hantu

Bulan Februari banyak dibongkar
Kisah cinta Ely tersebar
video Bukit Lanjan jadi popular
Etika Yb nyata tercemar
Di Perak 3 orang keluar PKR
Kerusi MB dapat kat Dr.Zamry
PR kecundang pemimpinnya ingkar
Sidang bawah pokok jadi kelakar

Mac Di PWTC UMNO bersidang
Perpaduan Melayu terus didendang
Pak Lah diminta tak payah bertanding
Najib dah bersedia menuntut hutang
Sharizat bersorak Rafidah kecundang
Pemuda berduit pastilah menang
Politik gawat UMNO bergoyang
Ekonomi Negara terus dirangsang
Pakej RM60 bilion kerajaan menyumbang
Demi memakmurkan Negara cemerlang
Inipun jadi sasaran pembangkang.

13 April tarikh pemula
Najib bersumpah jadi ketua
Singgah ke Puduraya ke rumah pangsa
Nak Rapatkan diri dengan jelata
Ramai yang kalah tapi dapat kuasa
Tiada tempat bagi Ketua Pemuda
Muhriz di letak di luar Negara.

Banyak pilihanraya di bulan empat
BN merana di dua bukit
Di Batang Air PKR sakit
Kat Penanti BN pula tersepit
Biarkan kerusi PKR yang kutip.

Gagasan 1 Malaysia di bulan lima
Rakyat didahulu ,pencapaian diutama
Sama bekerja sama merasa
lapan nilai pegangan bersama
Tetiba Chin Peng pula nak dipelawa
Tak sedar diri sejarah dilupa
Nizar pula kembali jadi ketua
Nampaknya Perak masih huru hara
Mahkamah masih tak habis bicara

25 Jun matinya Raja Pop dunia
Ntah Islam ke kafir sama saja
Orang Melayupun sama hysteria
Ramai yang dah tak hormatkan Raja
Wasiat baginda mereka dah lupa
Sebab tak hayati Perlembagaan Negara

Bulai Julai mengundi lagi
Ke Manek Urai kita pergi
PAS Menang 65 undi
Tuan Aziz dikalah Pak Fauzi.
Di Wisma Masalam Beng Hock mati
Ntah dibunuh atau terjun sendiri
SPRM tercemar dituduh konspirasi
Najib meraikan 100 hari
Penuh harapan dengan 11 janji
Demi sejahtera rakyat dikasihi
Jangan pula lupa nak tunaikan nanti
Bimbang rakyat tak percaya lagi
PRU13 mereka akan mengundi .

Bulan Ogos bulan merdeka
Wabak HINI pula berleluasa
70 rakyat yang jadi mangsa
Tetap puasa tetap beraya
Di Parlimen sambutan Merdeka
Tetap patriotic walau sederhana
Inilah semangat cintakan nusa.


Pematang Pasir berperang undi
Calon BN dikata tak berintergriti
Tinggal bini seleweng duit koperasi
Salleh pun tak boleh dipercayai
Songlap duit kepunyaan parti
PAS dapat kekalkan kerusi
Sekarang Rohaizat hilangkan diri


16 September Hari Malaysia
Semangat persekutuan satu Negara
Lima puluh dua tahun kita merdeka
Kisah komunis timbul semula
Kerana mereka kita merana
Usah digugat perpaduan bangsa.

Bulan Sepuluh ke Bagan Pinang
Kali ke Sembilan parti berjuang
Tan Sri Isa kembali ke gelanggang
8-1 BN bersorak menang
Konon dah pulih imej yang songsang
Tetapi SPRM ,PDRM,BTN terus diserang
Matinya i siTeoh masih dibincang
MCA bersidang macam berperang
Tak damai lagi sampai sekarang
MIC kepunyaan Samy seorang
Makkal Sakhti ditubuh utk bersaing
BN menjadi semakin goyang.

7 November bermain bola
61 tahun dahaga juara
Akhirnya kijang ditanduk rusa
Hadiah sempena pertabalan raja
Sayang ada yang tak beretika
Stadium dibakar dihuruhara
Tok Guru mereka sedia berdoa
Akhirnya dia pula yang terkena
Rupanya ada yang nak menaja
Pergi ke Mekah dibatal segera.

14 Disember peristiwa terjadi
Bajet dilulus dengan tiga undi
Sikap wakil rakyat yg tak sedar diri
sebok bercuti melayan bini
Org Isle pun kawin lari
Sampai enjin jet pun kena curi
Pengkhianat patut ditembak mati
Di highway Ipoh 10 bersemadi
Tak tau apa yang nak jadi
Salah pemandu, jalan ,bas atau LPKP?

Renung-renung dan fikir-fikirkanlah!!!!
Selamat Tahun Baru 2010..


..eh betul ke ini gurindam?




6 ulasan:

Frodo Baggins berkata...

hehehehhe kak ikan ~

"celaka celaka celaka"
banyak blogger celaka ...

pergh celaka kah?
muaahahahhaha, ni word of the year ni kak ikan!! (*_*)


>>__________<<

ikan emas berkata...

macam-macam adaaa....
jgn kita un celaka daa

Selaat jenguk thn baru ek

al-lavendari berkata...

habis semua kona (sudut) ikan emas belasah. patut tukar namo jadi ikan lago. tapi saya suka. gurindam yang menyatakan kebenaran w/o fear of favor. bukan senang nak nulis gurindam macam ni ... kena ada diary dan ingatan yang kuat. saya tabik.

selamat tahun baru. jangan main mercun. ese nak tido awal malam ni. esok nak gi surau sujud sejadah.

Awanama berkata...

Selamat tahun 2010.
Banyak kisah rupanya.
T.Kasih ikan mas,

ikan emas berkata...

penghuni lavender,

nak buek ni kojap jo
ikut mood...
bab ingatan tu lembab jg

ikan masin berkata...

hi
nampaknya kak ikan omas masak lomak-lomak podeh . Memang sodap yoo