Sabtu, 28 Julai 2012

SaYa Bangga Jadi Anak MALAYSIA..53 sebab

53 sebab kenapa saya bangga dengan Malaysia ini( EDISI IKAN EMAS )
1. Sebab saya lahir kat sini lah !

2. Mak , ayah, atok .oyang semuanya lahir kat sini…atok kpd oyang tu yg datang dari seberang..kira kepulauan Melayu juga !

3. Lahir-lahir negara dah ada bendera sendiri ! horey horey horey!!!
4. Bendera tuu pulak ada banyak..1 + 14 !..den bangga !

5. Masuk sekolah free..walaupun bayo yuran sikit..tu pun sebab bagi kat PIBG.
6. Macam-macam jenis sekolah ada..pilih aje nak masuk yang mana..sekolah orang putih,sekolah melayu, sekolah cina, sekolah tamil..sekolah arab..

7. Ada banyak universiti .20 gomen punya ..yg IPTS melambak..pilih aje.Kat cyberjaya ada sekolah besar ..banyak org hitam putih kelabu ada belajar kat situ.

8. Paling banyak peksa..masa tadika,UPSR,PMR,SPM,.., …..tu belum masuk ujian bulanan..semester punya.

9. Masa kechik asyik berperang tapi bukan senjata betoi-betoi macam budak Palestine tuu.
10. Dapat keje dengan gomen..orang keje swasta pun lagi lumayan.

11. Keje gomen ada jalan-jalan..walaupun bonus kejap ada kejap tak der..yg penting bahagia.

12. Yang tak dapat kejer gomen banyak kilang kat sini..buat tv ada, buat kereta ada ,buat kapal ada , buat bom pun ada !

13. Paling banyak cuti umum….boleh cuti-cuti Malaysia , keluarga kat Malaysia ni kan penyayang!
14. Negara yang paling banyak raja…termasuk Raja kecil Besar, Raja di Hilir, di Hulu..tapi tak termasuk rajakapoor tau !
15. Ada Aminah, Ah moi dan kumari,Stacy,Masha, Chom Porn,Rebecca tak kisah pun tidur sebantal makan sepinggan.

16. Sekarang ni lagi hebat..dah ada macam-macam kale, termasuk mat hitam legam.

17. Ada nasi..aduhai pegi tempat orang satu hari tak dapek nasik..gilo raso nye.Ada macam-macam jenis ..nasi lemak ,nasi campur, nasi ayam, nasi kerabu, nasi beriani, nasi dagang ???

18. Roti canai , tosei ,capati, puri, vadee, char kuey tiow orang melayu yang buat.

19. Macam-macam ada untuk dimakan..duri, rambut, besi,paku,kayu,batu semua boleh!pokoknya tak kebulurlah duduk di sini!

20. Tu tak termasuk lompat tikam,buah Melaka, tahi itik…badak pun kena sapu jugak .
21. Kalau mengidam ….tak payah nak pegi Thailand,Tokyo, Vietnam ,Jepun,Amerika ,Turki, Syria ..kat sini semua ada.

22. Malas nak masak atau urus rumah sendiri..panggil aje bibiek dari seberang ada, dari Filipina ada..sekarang cadang nak bawak dari Timur Lastee laaa pulak.
23. Kalau nak potong rumput, cat rumah panggil ada mat bangle atau mat nepali..
rehat kejap..kita layan gambar di atas..rumah/kenderaan anda dah dipasang bendera ??

24. Ada highway dari BKH sampai selat teberau..ada cadang ke rentas LCS pulak ?
25. Tak nak naik bas ..naik air asia ke waubesar ke..kojap je dah sampai Lawas ke Langkawi .
26. Ada saga, angsa, kancil berkeliaran di jalanraya.

27. Tiap kilometer mesti ada masjid ,surau..Ada masjid india, cina , keling …pokoknya waktu sembahyang singgah aje lah..tapi ingat, jangan duk nak simbah-simbah dengan cat atau arak !

28. Kalau nak pegi Mekah..tak susah sebab ada Tabung Haji uruskan.
29. Orang Siam atau Buddha ke kalau nak sembahyang boleh juga baring atau duduk sama dengan patung giant kat Tumpat dan di Pasir Mas .

30. Bulan Februari sesape pun nak joint wel wel boleh ke batu caves…tak payah pergi ke Sungai Ganges.

31. Paling banyak hari raya…raya puasa, raya haji, raya cina, raya iban, raya Samy Velu…raya krismas, …

32. Tak pernah lagi tak mandi ke minum ke..sesekali besi tak keluar air..kechoh !kalau macam kat Afganistan tuu ?

33. Tak payah nak ada bekalan baju tebal sampai tutup hidung mata sebab cuaca kat sini tak keje shift.

34. Tak payah susah-susah lari ke tempat lain bila cuaca berubah macam Pak arab tuu..sepanjang tahun cuaca lebih kurang aje..

35. Tak tau pun nak kira skala rither sebab kat sini tak pernah ada gempa bumi.

36. Kalau rasa nak sejuk sikit pergi la ke Cameron ..bukan Cameron di Afrika.

37. Atau kalau nak seronok main-main rooler coster macam kat Disneyland..pegi aje ke Genting ke..tapi ingat ke situ bukan nak melabur duit.

38. Boring duduk kat rumah batu kita tidor kat rumah papan..banyak kan ,yang tak der rumah tu sebab mereka sengaja suka macam tuu..lepak.

39. Nak mandi laut atau skuba?...tak perlu hingga ke Mauritius..kat sini pun banyak..sampai ada pantai yang tak ader air..

40. Kalau nak sangat pegi ke England., New Zealand atau Portugal..tak payah susah-susah sebab tempat tu pun ada kat sini .

41. Tak payah keIndia nak cari sari, sireh..sebab banyak Little India kat Malaysia ni..Klang, Penang, Kl..Seremban pun ada.

42. China Town pun banyak..Petaling Street paling glamer…barang murah-murah.
43. Nak pakai baju pesen apa pun boleh..baju kurung, baju melayu, cheong sam, sari..Cuma ramai pulak yang beli kain tak cukup ela..

44. Sesiapa ada bakat seni..pilih aje lah nak yang macam mana..mak yong, gemelan,inang,samazau, ngajat atau sewang ?
45. Banyak tempat membeli belah..tak kira giant ke atau kedai kechik pun banyak..merata-rata

46. Sogo kat Kuala Lumpur tu orang Negeri Sembilan yang punya..tak caya ?..haa ..orang Kampung Sogo (Sega) Rantau..dekat kampong MBNS.

47. Punya hebatnya orang Malaysia membelibelah..sampai mengaku diri Setan..ish ish IE tidak !!

48. Cuba berdiri kat atas Jejantas Menara Berkembas Petronas tuu..mesti nampak hutan-hutan batu…( Nampak juga belukar papan kan ???).

49. Sesiapa yang tak ada tanah, gomen sedia nak bagi 10 ekar.. ! ada jugak yang jadi jutawan sebab meraka jual tanah yang gomen bagi TAPI ada jugak yang kaya sebab saman balik tuan yang bagi mereka tanah !!!

50 Suka hati kitalah nak masuk parti apa …merah ke biru ke hijau ke ..nak naik roket ke, nak ke bulan ke , mata lebam ke ..atau waraslah sikit kita guna dacing !
51. Sesiapa pun boleh jadi YB kat sini pokoknya pandai cari penyokong.

52. Terima kasih kepada orang dulu-dulu..tanpa semangat mereka , tanpa jerit payah keringat dan darah mereka , tanpa kesepakatan mereka..tanpa perundingan murni antara mereka ..
DI MANAKAH KITA HARI INI ??
53.
BERSYUKURLAH KITA DENGAN KEMERDEKAAN, KEMAJUAN ,KEAMANAN DAN KEMAKMURAN NEGARA KITA…..MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA


p/s SALAM RAMADAN






 

46 ulasan:

imanshah berkata...

Wah 53 sebab, sangat menarik tu Kak Ikan Emas..bab yang raja tu, jangan lupa ada RAJA PETRA, pengkhianat negara..huhu

SELAMAT BERPUSA SELAMAT MENYAMBUT MERDEKA DAN SELAMAT HARI RAYA

luahfikiran berkata...

Salam IE,
53 tahun merdeka dan 53 sebab bangga. Tahun hadapan tambah lagi 1 sebab. LF pun begitu jugak -- sangat2 bangga. Ada yang tak sayang negara tu, fasal apa?

ikan emas berkata...

iman,

RjP tuu raja tak der daulat..biar dia duk kat tempat org..Malaysia tak sesuai utk org macam dia dan keluarganya.

SELAMAT PUASA, SELAMAT MERDEKA DAN SELAMAT HARI RAYA...bila balik Ktan?

ikan emas berkata...

Dato LF,

atau

adakah kerana mereka dah merasai terlalu aman dan senang lenang di negara sendiri menyebabkan mereka lupa DAN teringin nak rasai pula suasana negara yg kacau bilau ??

Sharinginfoz berkata...

yang penting keamanan yang kita nikmati kan

Segmen Kenali Blogger

ikan emas berkata...

Shari,

t.kasih berkunjung ke sini.

IE pun dah terjah kat blog awak...simple n nice..mdah difahami...n n followwwww u

so, mai la datang lagi
mana tau kot ada hidangan gulai lemak cili api !!

Sharinginfoz berkata...

ikan emas: thanks, by the way saya dah link ur blog under blog xchange

Abd Razak berkata...

Salam...

Bebas dari pemikiran dan gaya hidup orang penjajah...

ikan emas berkata...

shari2,

t.k lagii..

ikan emas berkata...

Ust Raz,

masalahnnya kita mudah terpengaruh dengan penjajah.. modenisasi kononnyaaa

relevan berkata...

Kome pun berasa bangga jadi rakyat dan di lahirkan di Malaysia bumi bertuah..

Nasib tak lahir kat Indon..

ikan emas berkata...

mr relevan,

kalau lahir kat Indon pasti sekarang tetap keje kat sini kan ...!!!

p/s : jangan ada hati nak buat rumah kat sana pulak !

sahromnasrudin berkata...

salam..tambah la yg ke-54..: boleh jadi ikan emas..takde sape kenal..pergi mana2, takde org sape..bg penerangan pun org tak kenal kita nie ikan emas kan hehehe....

p/s: kirim salam same en sazaki..skrg dia kat ne erk???

lumut esoklusa berkata...

makanan malaysia terbaik...

sedappnyeeeeee....

hehe

Cik Amy Sensei berkata...

salam kak...

selamat berpuasa..
moga terus ceria di sana

ikan emas berkata...

SHAHROM,

WAH..AWAK SKODENG YERRRR..

KITA TAK MAU ORANG KENAL LAA..NI IKAN PEMALU SIKIT.

P/S : Sazaki ???
ish ish ada ramai org nama sazaki....bf IE pun ada jgk nama macam tuu...nanti IE cari sazaki yg mana satu yaa...

ikan emas berkata...

lumut,

sian pulak baca komen awak ni...

ikan emas berkata...

cik amy seisei,

adoh !
sya sakit..apa obat boleh diberi ??
sakit sebab tak tau mana nak cari rumah awak..

T.Kasih kerana sudi berkunjung..

al-lavendari berkata...

saya baru intai .. belum sempat baca. lepas terawih atau esok baru baca. jangan roba pulak !

en_me berkata...

rajinnyerr akak ikan tewww.. caiyok caiyok

Muger2 negara akan tetap aman damai sejahtera sentosa senantiasa.. aminn ya robbal alaminn

al-lavendari berkata...

tahniah. kalau saya yang karang mahu satu hari satu malam.

nak komen satu dua jer. kalau komen semua, nanti lawan tauke.

no. 14. juga tak termasuk rajalingam, rajagelek dan rajalawak.

no. 39. pantai yang tak ada air itu dekat dengan Lavender Heights. Ikut LEKAS boleh sampai dalam masa 5 minit.

yang lain2 tu saya seronok, awak kenen semua. dengan saya-saya sekali awak libas. tak apo. syabas.

penjejak maya berkata...

salam,

malaysia ni macam-macam adaa..

ikan emas berkata...

Mr LH,

t.kasih..sb tuan baca semua, mungkin ada yg intai aje kot..hehehe

tulis direct jer tak lak "lomak-lomak podeh"namo nyo..

tuu belum masuk bab Per. 153,Rukun Negara,DEB,DPN, WW2020...n macam-macam lagi laa..

MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA !

ikan emas berkata...

en-me,

AMIN !!
MUDAH-MUDAHAN DOA KITA DIMAKBULKAN.
KALAU AMAN TENTU NEGARA MAJU DAN KITA PUN TUMPANG SENANG..

ikan emas berkata...

PENJEJAKMAYA,

MACAM-MACAM ADA..
CUMA TAK TAU NAK GUNA AJE..

ADA TU TERLAMPAU KREATIF SAMPAI REMPIT ,BUAT DADAH DAN BERANAK MERATA-RATA.
MOGA BENDA-BENDA MACAM INI TAK BERLAKU LAGI !

IE NAK PEGI SAMBUT MERDEKA ...

Abu Aiman berkata...

negara kita memang dah cukup bertuah.... cuma ada yang tak sedar dan tak bersyukur, take for granted.

ikan emas berkata...

abuaiman,

dan golongan yang tak sedar-sedar tu la sebenarnya yang lebih banyak menikmati kemewahan dan kesenangan di negara ini...setuju tak ?

Abu Aiman berkata...

itu yang kita nampak. yang kita tak nampak ntah la mcmn, wallahu a'lam.
saya lebih risau dgn generasi muda, yg take for granted seolah2 merdeka ni hak milik kekal, tak payah jaga, boleh kongsi dengan sesiapa saja dsb.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

dalam beberapat tahun ni hilang banganya di sebabkan pemimpin yang badigol sood

ikan emas berkata...

abuaiman,

salah satu caranya kita kena pastikan generasi muda memahami sebenar-sebenatnya sejarah pembentukan negara ini..dah terlalu byk tafsiran sekarang ini.

sama-sama kita berdoa agar generasi kita akan terus mengisi kemerdekaan ini dengan perkara yang baik-baik

ikan emas berkata...

brutalsolo,

tak baik kalau kita nak salahkan para pemimpin shja...kita ni pun pemimpin juga kan ??

Pok Li berkata...

Sogo tu kampung den. KLCC tu dokek rompek koje den. Isetan tu tompek shopping den. Yang den banggo, pasal den anak merdeka.

DrSinga berkata...

saya sayang malaysia!!!!!!

ikan emas berkata...

PokLi,

hehehehe..
den banggo kg soso soping kek isetan!

ikan emas berkata...

DrSinga,

sayang pun sayangkan malaysia ni

mamawana berkata...

Wahhh....manyaknyer komen...

Tambah laei...Banggo jadi anak merdeka... banggo sobab walaupun oghang kato ujan omeh dinegeri oghang, ujan batu dinogori sendiri tapi mama nampak ujan omeh dinegeri sendiri gak...Msia kayo ngan omeh..pisang omeh, kueh jalo omeh, puding royal omeh, gigi omeh..... hihihi

ikan emas berkata...

mamawana,

jangan lupa;

ikan emas !!!

Mak Su berkata...

malaysia best, semua ada, makmur sentosa

ikan emas berkata...

mak su,

bila nak balik raya ?

fong berkata...

"Racial polarisation in the country is not caused by the country's vernacular school system but more by the government political, education and economic discriminative policies." - an educationist said today.

The prime minister and all the Umno ministers will never admit that polarisation arises more out of the race-based policies and privileges one race gets over another.

Similarly, there are other areas of our daily lives where terminologies used have made us view certain practices as privileges rather than sacrifices. For instance, the bumi discount for houses.

The total sale value to the developer is still the same. It is just that the non-malay buyer is likely to be required to pay for some of the discount given to the malays.

But the longer the NEP policies continue and the greater the vehemence with which Umno politicians issue threats, terminologies will change and more people will talk about these practices or policies in words that may not sound as pleasing to the ears of the beneficiaries.

Obviously, at that point we shall probably see a new round of discriminations and disagreements. Unfortunately, as long as only weak people take on leadership roles within Umno, threats will continue, NEP policies will be sustained and corruption will prevail.

That unfortunately is the legacy we have as Malaysians.

The basic building blocks of unity, whether you are uniting different ethnic groups in a country or trying to re-engineer a corporation of differing cultural values, are the same.

The principal parties have to be treated as equals - nor special privileges no favours that would favour one group over another. Any privilege that is given should be given to all on the same basis - for example, special privilege given to the financially poor regardless of race or ethnic origin.

It is only on this equitable footing that you can foster true nationalism and build lasting unity, since each component group will have the same stake in the nation and has equal likelihood in reaping the rewards or suffering the consequences.

My recommendation to the government, not simply as a businessman but also based on pragmatism, is not to waste any more taxpayer ringgit on nationalism programmes until it has established the pre-conditions for its success.

What is sad is that, after almost five decades of independence, we have been unable in Malaysia, to bring globally-vision leaders to the forefront - leaders who can see beyond racial boundaries to recognise the immense sociological and economic potential that can benefit all Malaysians.

aston berkata...

· Canada is a multi racial country like Malaysia.
· Canada is a relatively young country like Malaysia.
· Canada is a very progressive country.
· Canada is one of the G8 countries.
· Canada is one of the highest per capital income in the world now.
· Canada is one of the most developed countries in the world now.
· Canada allows both English and French as its official languages.
· Canada builds many 100% government subsidized French primary and secondary schools and French medium universities.
· Canada has very liberal policy in education and language.
· Ratio of English speaking citizens vs. French speaking citizens is almost similar to malays and Chinese in Malaysia.

What is Malaysia now? Discrimination, discrimination and more discrimination!

aston berkata...

· Canada is a multi racial country like Malaysia.
· Canada is a relatively young country like Malaysia.
· Canada is a very progressive country.
· Canada is one of the G8 countries.
· Canada is one of the highest per capital income in the world now.
· Canada is one of the most developed countries in the world now.
· Canada allows both English and French as its official languages.
· Canada builds many 100% government subsidized French primary and secondary schools and French medium universities.
· Canada has very liberal policy in education and language.
· Ratio of English speaking citizens vs. French speaking citizens is almost similar to malays and Chinese in Malaysia.

What is Malaysia now? Discrimination, discrimination and more discrimination!

jodie berkata...

Is the language diversity in our educational system a stumbling block to so-called national unity? Despite the insistence of this idea by the self-interested ruling elite, it is simply wrong.

And the common use of English did not stop Americans from fighting Britons in the War of Independence. And let us not forget the American Civil War – both sides spoke English.

And to the contrary, we see Europeans of different mother tongues coming together in a democratic manner to forge a united continent in the form of the multilingual European Union with common standards of human rights, governance and democracy.

English-speaking people with different mother tongues are also now living peacefully in five different sovereign and independent countries namely the United States, Canada, Britain, Australia and New Zealand.

It is time for the Malaysia ruling elite and their ideologues to stop spreading the voodoo of that language diversity hampers national unity.

The root cause of national disunity is none other than the existence of race-based political parties like Umno, MIC and MCA, which perpetuate race-based affirmative action policies and which only benefit the upper class BN gangs and their sons, daughters and cronies.

ruyom berkata...

The malays do not exist as a unique tribe but are the result of centuries of mix amongst various ethnic groups - migrants from Yunnan, Polynesia, Java, Sumatra, Turkey, Arabia, India, Siam, Cambodia, Laos.

Once they began to populate the Malayan Peninsula - (which wasn't named for the malay race but derives from the Tamil word for "mountain" - malai) they figured it would be advantageous to claim ownership of the land by dubbing it Tanah Melayu.

It was mostly a political part of various pirate bloodlines to create their own Promised Land.

kok berkata...

The truth is that the ability of education to bring people together is limited. On top of that, education – at least secular one – is about the pursuit of knowledge and truth, and hence whatever is taught in schools should be based on the reality and truth in order to unite the students.

But when our society is already polarised by the law and other economic realities, and we tell our children otherwise in school, its likely that the unity lessons will never stick for long or even worse result in a backlash.

What is more distressing is the fact that national education policy is only meant for the masses while our political leaders send their children overseas. Can we believe they have faith in our own educational facilities and that they are sincere in wanting the best for us?

In Malaysia, unfairness is institutionalised. For example, it is alright for certain schools or universities like the Universiti Institut Teknologi Mara to bar non-malays.

So it piques me to hear some blaming vernacular schools for racial tensions. Vernacular schools have never barred malays from enrolling into them unlike Mara educational institutions. If vernacular schools are to be blamed, so too must the Mara institutions.

A minister responsible for higher education who can make such inflammatory statements confirms that the so-called meritocracy system of university entrance is a sham, since he is able to promise that the percentage for malay applicants will never fall below the previous quota percentage.

Is he suggesting that we should rejoice over our poor education? Please do not confuse quality with quantity.

I cannot help but think that the politicians have an ulterior motive. If so, please be honest and brave enough to admit it.

With such narrow-minded people in charge, it is difficult to have confidence in any of their suggestions.

When it came to choosing a career, I avoided public services for the fear of being excluded from promotions just like how I was excluded from matriculation etc. Many employers are also very racially defined.

Now, as much as I miss hanging out with people of other races, I end up being with people of my own race.

Looking back, I don't think our primary vernacular system is the cause of disunity. On the contrary, it enriches our Malaysia heritage. The real problems are with the uneven playing fields that split malays and non-malays from secondary school onwards.

Another examples are the Chinese Indonesians. Most of them don't even speak their mother tongue, nor do they even carry Chinese names anymore, yet come any major political turmoil, they are targeted by the majority. Is this due to vernacular education?

The government should be aware of the fact that the number of Chinese schools has not increased over the past 30 years despite the need for them due to increased demand from both Chinese and non-Chinese students.

The diversity of education methods in the country is a national treasure and should be upheld. Unity will come from mutual respect and fair treatment for all – not necessarily from a uniform education.

Whether they will take concrete steps to address the imbalance is another matter for, while I am optimistic about the people of Malaysia, I have very little faith in politicians.

Yunus Badawi berkata...

Wah rajinnya tulis 53 sebab itu satu persatu.

Satu tak pasti berapa sebab saya ada tapi yg saya pasti saya bangga dan bersyukur jadi rakyat Malaysia.

Sehingga sekarang saya akan rasa sebak bila menyanyikan lagu Negaraku.